divendres, 24 d’agost de 2012

L´abat de Montserrat, Josep Maria Soler, creu que el preu humà de l´Eurovegas no compensa

L'abat de Montserrat alerta que podria afavorir la ludopatia, la toxicomania i la prostitució.
 

BARCELONA | AGÈNCIES/DDG L´abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va advertir ahir que el "preu humà" que comportaria el projecte Eurovegas "no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic" i va defensar que cal tornar als valors del treball, l´esforç, l´amor a la terra i el respecte a la persona per sortir de la crisi. "No podem afavorir pràctiques que portin a la degradació de la dignitat de les persones o les aboquin a agredir la seva salut corporal i psicològica", va exposar en un comunicat. "És prou sabut que el món del joc és vidriós, i que sol tenir aparellat el foment de la ludopatia, la difusió de la toxicomania, la presència de la prostitució i, fins i tot, en alguns casos, del tràfic de persones", va alertar.
El religiós va assegurar que només es trobarà una sortida sostenible a la crisi "si aconseguim generar una nova cultura fonamentada en un humanisme que torni a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet progressar la dignitat de les persones". "Aquests valors no es troben reflectits en projectes com Eurovegas", va sentenciar Soler en referència a la possible construcció del macrocomplex d´oci. Soler es va preguntar: "Volem que Catalunya sigui un centre mundial del joc? A quin preu? La possible creació d´uns llocs de treball, assegura la transparència ètica de tot el que comporta? I, encara, convé afavorir i promoure realitats que, per desgràcia, ja existeixen a casa nostra i de les quals sabem els perills que comporten?"
El pare abat de Montserrat va exposar que hi ha qui preveu que el projecte contribuirà al desenvolupament econòmic i a la creació de llocs de treball directes i indirectes però, d´altra banda, "hi ha qui qüestiona "de manera fonamentada" l´eficàcia "real" d´aquestes previsions". A més, "també hi ha motius d´ordre moral, d´ordre ecològic, polític, ?mediambiental i dubtes sobre la transparència del promotor privat" que qüestionen la construcció del complex.
Per refermar la idea que "el preu humà que comportarà Eurovegas no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic", Soler va argumentar que "el nostre poble no pot veure exempcions tributàries i legals a favor de propostes de negoci que no dignifiquen les persones i menys encara quan intenta esforçar-se per fer remuntar les pròpies iniciatives empresarials".